VESTROCK UNIVERSITY EST. 2011

Wil jij iets opsteken tijdens VESTROCK en/of VESTROCK JUNIOR? Dat kan op de VESTROCK UNIVERSITY! Een interessant en exclusief programma tijdens VESTROCK. Op de Silent stage kun je op een laagdrempelige en leuke manier toffe lezingen volgen en vragen stellen aan experts en professoren waarmee je normaal niet zo snel in contact komt. Hoe tof is dat?! Voor iedereen die er niet bij kon zijn, hebben we alles opgenomen! Bekijk ons achief want het is echt de moeite waard!VESTROCK UNIVERSITY ARCHIEF

 

MIDAS DEKKERS - De mens is niet duurzaam

Midas Dekkers is de Nederlandse bioloog des vaderlands en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Laat er geen twijfel over bestaan: Midas Dekkers is bioloog. Maar sinds lange tijd worden de natuurgidsen vervangen door werk waarin Midas eigen, originele persoonlijkheid en stijl doorklinken, al blijft de bioloog nooit ver buiten beeld. Wilt u weten waarom de mens niet duurzaam is? Luister naar wat hij te vertellen heeft!


Prof. AD VAN WIJK - energiesystemen van de toekomst

Professor Ad van Wijk doceert Future Energy Systems aan de Technische Universiteit Delft. Naast zijn wetenschappelijke activiteiten kennen we Van Wijk als één van de meest aansprekende Nederlandse ondernemers in duurzame energie van de laatste decennia. Van Wijk neemt u mee naar de energiesystemen van de toekomst. Hij laat u , aan de hand van alledaagse zaken als de deurbel en het koken van een ei, beseffen dat u zelf de sleutel richting duurzaamheid in handen heeft.


Prof. Andre Faaij - dilemma's en keuzes voor een duurzame toekomst

André Faaij is Professor Energy System Analysis verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt voor o.a. de Europese Commissie, het Internationaal Energie Agentschap en het ICPP (Intergovernmental Panel on Climate Change). Hij publiceerde meer dan 450 titels in wetenschappelijke tijdschriften en boeken en geeft lezingen over heel de wereld. Hoe ziet onze toekomst er in 2050 uit? Kiezen we voor de stad of het platteland? Reizen we in elektrische auto's? André neemt u mee in de dilemma's en keuzes voor een duurzame toekomst.


Dr. Willem Brandenburg - De eerste zeeboerderij ter wereld

Dr. Willem Brandenburg van de Universiteit Wageningen is de man achter de eerste zeeboerderij ter wereld die afgelopen zomer in de Zeeuwse Oosterschelde geopend werd en waar ondermeer zeewier en zeesla geteeld worden. Willem wil niet dat we en masse aan de Zeeuwse sushi en de chuka wakame gaan, maar ziet de boerderij wél als het begin van de oplossing voor het toenemende wereldvoedseltekort en de behoefte aan hoogwaardige plantaardige eiwitten. Willem kan vol passie vertellen over Future Food op basis van zeewieren, schimmels en insecten. Wat hem betreft wordt dat het voedsel van de toekomst: veel smaak, hoge voedingswaarde en een minimale ecologische footprint.


Prof. Koen Martens - Evolutie & Liefde

Liefde is ... romantiek, rozegeur en maneschijn! Vergeet het, dames! Liefde gaat niet (alleen) over romantiek, maar vooral over seks en voortplanting. Inderdaad heren, liefde gaat niet alleen over seks, maar ook over voortplanting, opvoeding van kinderen en verantwoordelijkheid in deze! En dan is er nog verliefdheid, de eerste stappen die leiden tot de keuze van een partner. Zoals alle emoties (honger, dorst, religie) is ook liefde een chemisch process dat ontstaan is omdat er een evolutionair voordeel aan verbonden is. Maar is het omdat we het proces beter begrijpen, dat we er minder van moeten genieten? De Gentse Prof. Martens denkt van niet...


Prof. Dirk Verschuren - Klimaatverandering

Klimaatverandering: feiten, mythes en mistgordijnen. De opwarming van de aarde is een complex probleem dat wetenschappers koortsachtig proberen te doorgronden. In de dynamiek tussen wetenschap, media en politiek gaat die complexiteit vaak verloren en blijft er enkel een simpele en hapklare boodschap over. Je zou voor minder het bos door de bomen niet meer zien. Hoog tijd om aan de Gentse professor paleoklimatoloog Dirk Verschuren te vragen hoe het nu zit met de opwarming van de aarde.


Dr. Freek Vonk - Freek op Safari (VESTROCK JUNIOR)

Freek Vonk De Slangenman is bioloog en één van de meest enthousiaste onderzoekers van Nederland! Hij is werkzaam aan de Universiteit Leiden en Naturalis. Hij doet voornamelijk onderzoek naar het gif van slangen, spinnen, schorpioenen en andere giftige beesten. Maar hij vangt ook krokodillen en hagedissen om DNA onderzoek te doen. Wil jij alles weten over slangen en andere wilde dieren? Freek kan er alles over vertellen en natuurlijk heeft hij een aantal dieren bij en mag je hem vragen stellen!


Technopolis - Geniaal Chemicaal (VESTROCK JUNIOR)

Geniaal Chemicaal laat je kennismaken met de wereld van de scheikunde zoals je die nog nooit gezien hebt. Chemie is namelijk veel meer dan alleen een laboratorium met allerlei borrelende producten. Waarom blussen we vuur met water? Hoe krijgt men al die prachtige kleuren in een vuurwerkpijl? Deze en vele andere vragen worden met leuke experimenten uitgelegd. Geniaal Chemicaal is een kleurrijke, vurige show die je niet mag missen!


Technopolis - Materialenverhalen (VESTROCK JUNIOR)

Materialenverhalen is een interactieve show van Technopolis® over duurzaam materialenbeheer. Tijdens onze afvalquiz stellen we je kennis op proef. Welke materialen kan je hergebruiken of recycleren? Hoe wordt afval voorkomen? Uiteindelijk trekken we onze volledig composteerbare T-shirt aan om het “van wieg tot wieg” principe uit te leggen. Want afval hoeft zelfs niet te bestaan, wist je dat al?


Nick & Simon - Vraag het aan... (VESTROCK JUNIOR)

Voordat NICK & SIMON jullie trakteerden op een weergaloos optreden op de main stage, kregen jullie de gelegenheid om hen het hemd van het lijf te vragen in de VESTROCK UNIVERSITY. Hoe wordt je artiest? Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Wat eten jullie het liefst op je boterham 's ochtends? Enzovoorts... Spannend!


 

PROF. JOHAN BRAECKMAN - KRITISCH DENKEN

Onderwerpen zoals Charles Darwin, evolutietheorie en kritisch denken, liggen Professor Johan Braeckman nauw aan het hart. Inzichten ontwikkeld in diverse disciplines maken duidelijk hoe vlug het menselijk redeneren de mist ingaat, hoe makkelijk men foute verbanden legt, verkeerde inschattingen maakt en te snel tot conclusies komt. Iedereen die de kwaliteit van zijn denken en redeneren wenst te bevorderen kan baat hebben bij de suggesties van Johan!


PROF. ARNOLD VAN HUIS - EET INSECTEN!

Bizar en geniaal tegelijk: Arnold van Huis, Professor in de tropische entomologie (insectenkunde) te Wageningen, vindt het maar onzin dat wij onszelf voeden met de traditionele hap. Wat je moet doen om de voedselcrisis te lijf te gaan, het regenwoud te redden van de ondergang, je dieet en gezondheid te verbeteren, de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en je budget voor eten drastisch in te perken is iets heel simpels: eat bugs! De live sensatie was absoluut het eten van diverse insecten!


PROF. MARC VAN MONTAGU - DE BIOBASED KENNISECONOMIE

Professor Marc van Montagu is de grondlegger van de moderne plantenbiotechnologie. Samen met Prof. Jozef Schell ondekte hij hoe je de genen van planten kunt wijzigen en hiermee ontketende hij een revolutie in de landbouw. Hij ontving maar liefst zes keer een eredoctoraat en, talrijke prijzen en kreeg in 1990 van Koning Boudewijn de titel van Baron. Hij publiceerde meer dan 1000 artikelen in (inter)nationale tijdschriften.


THEO JANSEN - STRANDBEESTEN


Theo Jansen creëerde en creëert waanzinnige kunstwerken van absolute wereldklasse. Hij werd beroemd met o.a. zijn Geneticus Ondula en Currens Ventosa, ... je zult ze niet in biologieboeken terugvinden. Het zijn STRANDBEESTEN, unieke scheppingen van Theo Jansen, gemaakt van elektriciteitsbuizen. In zijn presentatie vertelt hij erover en laat hij bijzonderheden zien van deze ingenieuze scheppingen die leven op de wind.


STEVEN VROMMAN - THE LOW IMPACT MAN SHOW

Na een druk leven met veel werken en consumeren koos Steven Vromman aka THE LOW IMPACT MAN voor een nieuwe uitdaging. Samen met zijn kinderen 6 maanden leven met een zo klein mogelijke impact op het milieu zonder daar verdrietig van te worden. Steven Vromman schreef 2 boeken vol praktische tips voor een ecologisch leven van wieg tot graf. Als iemand kan uitleggen wat de ecologische voetafdruk is, is hij het wel!


MASTERCLASS ROCKEN MET TRIGGERFINGER

Voordat Ruben Block, Mario Goossens en Monsieur Paul ons er van langs gaan gaven op de main stage, kwamen de mannen ons eerst alles vertellen over het artiesten bestaan. Hoe kom je van donker zweterig oefenkot op de main stage van Rock Werchter terecht? Wat moet je ervoor doen en wat moet je ervoor laten? Wat halen de mannen inspiratie vandaag en welke muziek binden ze zelf goed? Je kwam erachter in de VESTROCK UNIVERSITY!


VESTROCK UNIVERSITY

MET STEUN VAN:
© 2010-2013 Stichting VESTROCK | Contact                         A dark site saves energy!                       THIS WEBSITE IS POWERED BY THE CLIMATE NEUTRAL PROVIDER YOURNAME